Organizovanie festivalu má podporiť vybudovanie skate parku v meste

22.07.2009 Prešov

Prešov 22. júla (TASR) – Takmer stovku aktívnych skateboardistov očakávajú organizátori podujatia Miniramp session 2009, na otvorení novej mini u-rampy, ktoré sa bude konať 25. júla v areáli letného kúpaliska na ...
Ide o prvú zo série akcií v rámci mestského festivalu Hľadáme miesto pre priestor, ktorý pripravilo občianske združenie (OZ) Riders4Riders s cieľom získať podporu pre myšlienku výstavby skate parku v meste Prešov.
\"Spoločne s verejnosťou a priaznivcami sa chceme pokúsiť nájsť miesto pre skate park a tým aj priestor na plnohodnotné trávenie voľného času, kde by sa mohla mládež bezpečne a pod vedením profesionálnych inštruktorov venovať týmto aktivitám, \" uviedol dnes pre TASR hlavný organizátor festivalu Viktor Štefančík.
Členovia združenia sa od roku 2007 neúspešne snažia získať do dlhodobého prenájmu pozemok, kde by sa takýto areál dal vybudovať. Z tohto dôvodu sa teraz chcú obrátiť na verejnosť, aby im pomohla problém vyriešiť a plánujú jej predstaviť vizualizáciu projektu.
Skate park chcú vybudovať v ľahko dostupnej lokalite, pričom hluk z areálu by nemal rušiť okolie. Štatutár združenia Matúš Kička tvrdí, že vhodným miestom by bol biokoridor pri rieke Torysa, ktorý je vo vlastníctve mesta. V tejto súvislosti už oslovili aj prešovskú radnicu, ale k dohode sa zatiaľ nepodarilo dospieť. Náklady na výstavbu parku odhadol Kička na približne 332.000 eur (109 miliónov Sk).
Účastníci sobotnej akcie budú mať možnosť počas celého dňa jazdiť v minirampe, ktorú svojpomocne vybudovali členovia OZ a neskôr ju rozšírili vďaka prostriedkom z grantov. Podľa Štefančíka ide o unikátne prevedenie s rozmermi 9 x 7,5 metra, ktoré je jediným na Slovensku a pravdepodobne aj v Čechách. Od rána tu budú prebiehať súťaže a pre návštevníkov sú pripravené ukážky v štýle Old school 70. a 80. rokov.
Okrem tohto podujatia sa budú počas leta v kluboch a na verejných priestranstvách konať koncerty, divadelné predstavenia, tanečné párty a vernisáže. Ich súčasťou bude verejná zbierka a na realizáciu svojho zámeru chcú organizátori využiť aj časť zo vstupného.
Festival vyvrcholí 28. augusta na Hlavnej ulici Mestským happeningom, v rámci ktorého majú účinkovať tanečné, hudobné skupiny a športové kluby.
 

Vyberte región